Glutenfria recept

Fick nyss lite härlig inspiration på mailen från biofood med glutenfria recept.

Läs och inspireras av härliga bilder och recept:)

Knaprig fruktmüsli

Underbart god att strö över fruktsallad, att avnjuta som frukost med bär och en skvätt valfri mjölk eller som topping på smoothies!

200 gram rårisflingor
200 gram quinoa- eller boveteflingor (blanda gärna eller välj en av flingorna)
2 dl kokosflingor eller kokosskivor
2 dl naturell mandel, grovt hackad
2 dl naturella hasselnötter, grovt hackade
2 dl naturella pumpafrön
2 dl naturella solrosfrön
Kryddor: ½ msk malen kanel, 2 tsk malen kardemumma och 1 tsk malen ingefära
1 dl hela linfrön
3 dl torkad frukt (t ex gröna eller mörka russin, hackade fikon, osvavlade aprikoser eller dadlar)

Gör så här:

Värm ugnen till 175°C. Hacka mandel och hasselnötter grovt. Blanda mandel, hasselnötter, pumpafrön och solrosfrön i en rymlig bunke.
Bred ut ett jämt lager med nöt- och fröblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter tills allt fått en fin gyllene färg. Rör om under tiden.
Ta ut blandningen och låt den svalna. Hacka den torkade frukten smått och blanda med kryddor. Blanda allt i en stor bunke och förvara müslin i en vacker burk med tätslutande lock

Fotografi: Charlie Drevstam

Saftigt quinoabröd med frön & bär

Ingredienser till ett stort bröd:

1 msk fiberhusk (malda psylliumfrön) + 1 dl vatten
6 dl naturell sojayoghurt (eller vanlig naturell yoghurt)
½ dl kallpressad olja (kokosolja, olivolja, hasselnötsolja, valnötsolja, mandelolja)
4 dl quinoamjöl
3 dl rårismjöl
1 dl linfrön (bruna eller gyllene)
1,5 dl pumpakärnor (eller solroskärnor)
1,5 dl valfria torkade frukter och bär (t ex tranbär, blåbär, gojibär, mullbär, inkabär, aprikoser, mörka eller gröna russin)
1 tsk havssalt
2 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Blanda fiberhusk och vatten och låt den svälla i en bunke cirka 10 minuter.
2. Värm ugnen till 170°C. Mät upp alla blöta ingredienser i en rymlig bunke, gör likadant med de torra. Häll därefter över det torra i den blöta blandningen och rör om väl. Fyll upp smeten i en välsmord 1½ liters form, se till att smeten fördelar sig jämt. Toppa med frön och flingor och grädda brödet nederst i ugnen cirka 90 minuter.
3. Ta brödet varsamt ur formen och lägg det upp och ned på ett galler, fortsätt grädda ytterligare ca 15 – 20 minuter, prova med sticka, brödet ska inte kännas kladdigt.
4. Stjälp upp brödet igen och linda in det i en bakhandduk, låt svalna på galler, det ska svalna helt innan det skivas till lagom stora skivor och förvaras i kylen eller frysen

Fotografi: Charlie Drevstam

Kryddig majsfalafel

Vårt ekologiska gyllene majsmjöl är framställd av solmogna majskorn som har torkats och malts till ett fint mjöl, detta recept är beräknat till 4-6 personer

100 gram naturell mandel
1 kruka valfria färska örter (gärna koriander)
2 förp. (ca 4 dl) kokta kikärter (eller kikärtor som du själv kokat)
1 dl majskorn
2 vitlöksklyftor, fint hackade
Rivet skal från 1 ekologisk lime (endast det yttersta skalet)
2 msk kallpressad olivolja
2 tsk malen spiskummin
1 krm malet chilipulver
3 msk majsmjöl
Havssalt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180 °C. Mixa mandel och örter fint i en matberedare. Tryck på pulsknappen tills allt blandats väl.
2. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Tillsätt dem och resten av ingredienserna i matberedaren och kör en minut, strukturen på smeten kan gärna vara något grov. Rör om med sked under tiden och skrapa ner det som eventuellt sitter kvar på sidorna. Smaka av med salt och peppar.
3. Kyl smeten några minuter tills den fått en fast konsistens och är lätt att arbeta med.
4. Forma cirka 20 bollar som du lägger på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka falaflarna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Klara! Vackra på toppen av en sallad eller som falafel ofta serveras: i bröd, roman- eller kålblad, persiljesallad, med het tomatsalsa och tahinidressing

Fotografi: Josefine Jäger

Posted in Mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s