Varför en organisk ekologisk hudvård

Hittade denna text på en blogg, bymyby.se

Varför en organisk ekologisk hudvård

Posted on 28 januari, 2013

De som känner mig vet att jag är mycket passionerad kring min hudvård. Främst att den ska vara ekologisk och organiskt. Trots att jag försökt förklara varför, fastnar de flesta i en tro att det inte spelar någon roll vad en hudvårdsprodukt innehåller. Produkterna säljs ju på marknaden då måste de ju vara bra? De är ju dyra! Och de flesta verkar tro på myten att hudvårdsprodukter  har innehållit dessa ämnen i hundratals år så varför inte nu?

Jag tänkte här förklara lite vad en god hudvård är och således också varför den ska vara ekologisk och organisk.

Hudvård inte bara fåfänga

Det finns en förutfattad mening om att hudvård bara är fåfänga och det är endast kvinnor som ängar sig åt denna last. Uppfattningen kommer nog från att det är främst fåfänga kvinnor som lägger både tid och pengar på en god hudvård. Det största motivet är att behålla en vacker ung hy men hudvård är inte en föryngringsprocess det är vad ordet uttryckligen säger ”vård av huden” och handlar om hälsa.

Huden är kroppens största organ och huden fungerar som en sköld mot allt ”ont” runt omkring oss. Huden skyddar mot väder, vind och vatten, strålning, bakterier, virus och mycket mycket mer. Större delen av vår kropp och hud täcker vi och skyddar med kläder. Dock ansikte, dekolletage och händer är de ytor av kroppen som möter omvärlden oskyddat dagligen och det är också varför dessa delar behöver extra vård för att klara av att sköta sitt jobb.

En balanserad hud – en frisk hud, en ung hud.

En hud som inte omhänder tas blir lätt oren, fet eller torr beroende på hudtyp och hormoner och alla delar är ohälsosamma. En hud vill vara balanserad, lätt sur dvs ph-mässigt sur, den vill vara ren, ha fukt och inte vara för fet.

En för fet hy blir svårare av med smuts och vilket lätt samlas i porer och skapar akne. Akne är små infektioner i huden och infektioner kan leda till rynkor i förlängningen. En torr hud brister lätt och ger sår. Sår som kan bli infekterade och även dessa infektioner kan leda till rynkor. Och det är ju här fåfängan gör sitt för hälsan. Det vill säga den som är riktigt fåfäng och tar hand om huden tar hand om sin hälsa och minskar risken för rynkor.

En god hudvård innebär att man tvättar och rengör huden så skonsamt som möjligt men hur skonsam rengöringen än är så gör man ett ingrepp mot huden. Huden behöver därför återfuktas och återfetas för att den ska återbyggas och skyddas och vara motståndskraftig.

Innehållsförteckningen

Varför skall du då bry dig om vad dina hudvårdsprodukter innehåller? Ironin ligger i att mertalet av alla hudvårdsprodukter innehåller ämnen som gör att huden blir obalanserad och således riskerar både hudens hälsa och fåfängans. Dessa ämnen är varken bra för hälsan eller för miljön genom att inte vara ekologiskt hållbara. De huvudämnen man ska utvika som jag tycker man ska känna till är; Petrolatum – olika sorters mineralolja utvunnet från råolja, Siliconer – oorganiska polymerer, SLS – Soudium Laurent Sulfat – rengörande tensid.

Inga av dessa ämnen är direkt dödligt farlig men de gör heller inget gott för huden.

Här nedan tar jag upp 3 stycken av de mest använda.


mineraloljapumpPetrolatum.

Petrolatum som kommer med många namn är en produkt från oljeindustrin. När man krackar råoljan man pumpat upp från underjorden för att utvinna, bensin, diesel, villaolja mm återstår petrolatum som man inte kan göra något med. Andra namn är tex Ozokerit, , Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905 mm.

Finns som krämbas i de flesta hudvårdsprodukter som ska återfukta och återfetta pga sin smöjrande egenskap dock inga vårdande, samt för att den är billig. Det finns dock inget fett i petrolatum var på den inte kan göra det den är där att göra. Det finns bara två sorters fett, animaliskt och vegitabiliskt fett. Petrolatum är ett kolväte! Genom att petrolatum saknar fetsyror hämmar den hudens naturliga återfettning vilket innebär att huden inte kan balansera sig själv och torkar ut. Därav beroendet av att konstant återfetta tex ceratberoende.

Och om man också tittar på att en liter bensin kostar 14 kr medans en liter olivolja kostar ca 70 kr är det inte svårt att förstå varför hudvårdsföretagen väljer att använda det.

Siliconer
Icke organisk olja som likt petrolatum har smörjande egenskaper, främst då den är så otroligt elastisk. Detta betyder att du kan använda väldigt lite till en stor yta. Innehåller precis som petrolatum inget fett och kan inte återfetta något. Används ofta i hårvårdsprodukter genom att den inte tynger håret samtidigt som den har egenskaper som liknar fett. Finns också i tex vattenfasta produkter genom att silikon inte är vattenlösligt. Silikon måste därför nötas av huden. Blir som en lager på huden och stoppar andra produkter att nå huden.

SLS Sodium Laurent Sulfat.
Tensid som rengör och löddrar. Finns i de flesta rengörande hudvårdsprodukter som schampo, tandkräm och tvål för sina rengörande egenskaper och för att det är ett mycket billigt ämne . SLS förstör hudens skyddande barriärer och är mycket uttorkande för huden. SLS tvättar huden för rent vilket är ett stort ingrepp på huden och gör det svårare för huden att balansera sig.

Dessa tre ämnen gör stora ingrepp på huden och motverkar hudens egen egenskaper var på de ej bör ingå i en god hudvård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s