Orsaken till att 25% av svenskarna har högt blodtryck!

Läste en artikel om den höga salthalten vi får i oss i SVD idag.  Konsumentverket har granskat nästan 300 varor som vi svenskar äter varje dag och ger nu en bild till oss hur mycket salt vi faktiskt äter.

En av de mest skrämmande sakerna jag upptäcker är hur stor skillnad de var på samma vara fast från olika tillverkare.  Bilden nedan visar hur pass stor skillnad det är:

 

För att få lite hum om dessa siffror, vad de betyder, så säger livsmedelsmyndigheten att man bör ligga på en salthalt på 5-6 g per dag. Idag ligger vi på ca 10-12 g per dag och när man ser dessa siffror så börjar man förstå varför.

Dessa varor som de tar upp är mycket halvfabrikat och det går att äta allt detta fast slippa allt överflödigt salt. Mycket av saltet ligger i konserveringsmedel för att hålla maten fräsch. Lagar man maten från grunden så slipper man mycket salt och om man väljer ekologisk mat så minskar du salt intaget radikalt!

 

Läs hela artikeln http://www.svd.se/nyheter/inrikes/granskning-hoga-halter-av-halsofarligt-salt-i-vanligaste-maten_8509380.svd

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s