Veckans matsedel – Ekologisk

Veckans ekologiska matsedel:

Måndag

Folieinbakad röding

  • 2 rödingar à 600 g
  • urtagna
  • 500 g färsk potatis
  • 2-3 chalottenlökar
  • 1 ask små tomater
  • 250 g
  • 180 g svamp t.ex kantareller
  • 1 citron
  • Blandade örter t.ex. dill
  • gräslök
  • timjan
  • rosmarin
  • 120 g ekologiskt smör
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

Koka potatisen och ansa grönsaker och svamp.
Dela potatis, lök och tomat och fördela det tillsammans med svampen på två väl smorda ark grillfolie. Krydda med salt och peppar.
Salta och peppra fiskarna inuti och runt om, lägg fiskarna på grönsakerna. Lägg skivad citron, örter och smör på fiskarna. Vik ihop noga till paket.
Grilla 20-30 minuter på ganska låg värme eller lägg dem i ugn på 225º i ugn 30-40 min. Fisken är klar när köttet släpper från benen eller när ryggfenan släpper när du drar lätt i den
Servera med ett gott bröd.i

Tisdag

Ekologisk kyckling med Potatisgratäng

2 portioner

Kyckling
2 stora kycklingfiléer
1 paket ekologiskt bacon
4 msk creme fraiche
½ burk soltorkade tomater
timjan
svartpeppar

Potatis
potatis så det räcker till två personer
mat- eller olivolja
salt

Sås
resten av creme fraichen
½ kycklingbuljong
timjan
ev lite mjölk

Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg i en ugnsform, häll över olivolja, salta, rör runt och låt stå i ugnen 225 grader tills de fått färg, ca 25 minuter. Gör ett snitt längs med kycklingfiléerna så det blir som en ficka i. Stoppa i de soltorkade tomaterna (delade i bitar) och klicka i 2 msk creme fraiche i varje. Linda baconet runt om, krydda lite ovanpå och lägg i en ugnsform. Sätt in i ugnen på 225 grader och låt stå tills kycklinge är genomstekt, ca 20 minter. Får man in både formen med kycklingen och den med potatisen går det jättebra att ha dem inne samtidigt.
Jag gjorde sås av resten av creme fraichen, en halv kycklingbuljong och lite timjan och hade haricot verts till.

csa

Onsdag

Underbar lax med apelsin och ingefära

0,75 dl pressad apelsin + rivet skal från 1 apelsin (använd gärna ekologisk)
1 msk honung
Svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
0,5 msk riven färsk ingefära
600 g laxfilé
ca 1 dl riven kokos
  • Värm ugnen till 175 grader
  • Blanda apelsinjuice, rivet skal, honung, salt, sambal oelek och riven ingefära
  • Lägg laxen i en ugnsform, häll över blandningen över laxen. Strö över kokos.
  • Tillaga i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 60 grader där den är som tjockast. Det ungefär 20 minuter men varierar beroende på laxens tjocklek.
  • När laxen är klar, ös vätskan som är kvar i formen över fisken för att få mer smak.

Jag serverade laxen med harocot verts, morotsband och risnudlar, smaksatt med lite olivolja, salt och peppar.

Torsdag

nl

Snabb pasta med kyckling i tomatsås
4 Portioner
2 medelstora lökar
200 g kycklingfilé skuren i mindre strimlor
3 klyftor vitlök
200 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 burk tomatkross
En burk kalamataoliver
Basilika, torkad
4 tomater
Bladpersilja och/eller färsk basilika
Pastaskruvar eller ricottafylld färskpasta efter humör
Fräs lök, svamp och vitlök i olja, salta och peppra. Stek kycklingen, se till att den är genomstekt. Tillsätt gul lök, tomatkross och avrunna kalamataoliver samt rejält med torkad basilika eller andra favoritörtkryddor, låt puttra i 5 minuter.  Koka under tiden pastan i vatten med salt och en skvätt olivolja. Tillsätt 4 tomater skurna i stora bitar och låt koka upp, blanda ner färska hackade örtkryddor och servera genast.
Fredag
Aromatisk omelett med tomat och matvete

Ingredienser

4-6 portioner

Så här gör du

Skölj matvetet och låt det rinna av i en sil. Gör samma sak separat med de blandade bönorna. Skala, strimla och stek löken mjuk i stor stekpanna, utan att den tar färg, ca 7 minuter. Klyv, salta och stek tomaterna på medelvärme i stekpannan med snittytan ned, ca 2 minuter. Tillsätt matvete och bönor och värm utan att röra. Vispa upp äggen med vattnet och saltet. Slå i pannan över de andra ingredienserna och stek omeletten tills den är nästan fast. Peppra och servera den överströdd med (färsk) oregano

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s