Gurkmeja en bortglömd superfood?

golden gurkmeja

Gurkmeja har under den senaste tiden blivit väldigt trendigt på smoothiebarer i Los Angeles. Kokosvatten, banan, chiafrön med gurkmeja skapar en härlig nyttig smoothie med en gyllene färg. Det som är intressant är att gurkmeja är en basingrediens i Asien precis som ingefära. Gurkmeja (Curcuma Longa) liknar ingefära till det yttre och tillför faktiskt samma ”familj” och odlas i Asien i länder som Indien, Sri Lanka, Bangladesh och även i Peru. Gurkmeja är en superfood och har brukats i Asien sedan 5000 år tillbaka. Européerna upptäckte först gurkmejan med Marco Polo som tog den till Europa och han beskrev gurkmeja som en saffransfrukt.

Gurkmeja ger en härlig färg i maten och används flitigt i curryrätter. Det som är intressant är att gurkmeja är en kraftfull superfood som betraktas som en av naturens mer kraftfulla ”botemedel” mot inflammationer. Egenskaperna hos gurkmeja är att dess kraftfulla antioxidanta effekt och är ca 10 ggr starkare än vanliga vitaminer och skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Dessutom, innehåller den vitaminer och mineraler såsom järn, mangan, kalium, vitamin B6, curcumin och C-vitamin.

I den asiatiska traditionen har gurkmeja använts för att bota folksjukdomar inom områden som berör matsmältnings- och leverproblem men även för att behandla inflammationer. Studier visar även att gurkmeja kan ha en positiv effekt mot reumatiska problem då det hämmar inflammatoriska tillstånd.

Vi på Ecoliving kommer skriva om olika tips på recept med gurkmeja som ni kan använda. Något som vi testat är riven gurkmeja tillsammans med zucchini, morötter, vitlök och limeblad. Vi skapade en härlig wook där vi använde ekologiska kokosolja som bas och det blir en fantastisk härlig vegetarisk och vegansk rätt tillsammans med ris. Ni kan köpa gurkmeja som hel ”rot” i asiatiska butiker eller thaibutiker. Däremot är det ganska svårt att hitta ekologisk gurkmeja i Sverige.

Royal Green som är kända för dess ekologiska vitaminer, mineraler och superfood har gurkmeja i kapslar (pulver). Den är självfallet ekologisk och kan intas varje dag på morgonen. Så är ni intresserade av gurkmeja som superfood kan vi varmt tipsa om ”Organic Tumeric Complex” från Royal Green. Kapslarna innehåller även svartpeppar och ingefära. Forskning visar att svartpeppar förbättrar upptaget av gurkmeja.

ekologisk gurkmejaekologisk gurkmeja

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s