Ekologiskt matchté från Aiya

Matcha Tea Aiya

Matcha är benämnt som ”The Champagne of Tea”

Matcha är ett japanskt te som använts av buddhister i över 800 år och har blivit en japansk tradition vid speciella cermonier och högtider. Vi har nu tagit in ekologiskt matchaté till vårt sortiment på Ecoliving.se Vi själva började dricka matcha te för ca 5 år sedan och visade upp matcha på mässor i Sverige. Men det är inte förrän nu som det stora intresset för matcha har kommit för dess förträffliga hälsoegenskaper. Matcha är en väldigt sällsynt råvara precis som saffran eller tryffel. Vi har valt att jobba med Aiya Matcha som är världskända för deras ekologiska teodlingar av matcha i Japan. Aiya Matcha är pionjärer inom matchavärlden har företaget har investerat i ekologiska teodlingar sedan 1978 och erhållit flera internationella priser för deras jordbruk, produktion och deras matchaté.

Vad är det som gör matcha så speciellt?

Matcha

Matcha betraktas som en superfood med högre ORAC värde än tex gojibär, granatäpple, blåbär och acaibär. Det betyder helt enkelt att matcha har ett högre värde av antioxidanter och är väldigt kraftfullt. Dessutom, det som är intressant med matcha är att det innehåller koffein och l-theanin. Hälsoegenskaperna av matcha är:

  • Kraftfulla antioxidanter
  • Ökar ämnesomsättningen (metabolismen) och ökar fettförbränningen
  • Detox egenskaper
  • Bidrar till ökat fokus och harmoni i kroppen
  • Stimulerar humöret
  • Innehåller C-vitamin, selen, krom, zink och magnesium
  • Bidrar till lägre kolesterolvärde och balanserar blodsockret
  • Innehåller aminosyror, L-theanine som bidrar till ökad koncentration och fokus

matcha

 

Det unika när du dricker matchaté är att kroppen får tillgodogöra sig själva téet i hela sitt innehåll från när du dricker vanligt té. Orsaken är att matcha tébladen plockas och mals i granitkvarnar så det pulvriseras. När man då dricker matchaté få man i sig detta pulver och kroppen kan tillgodogöra sig samtliga ämnen.  Jämför man med tex kaffe som innehåller koffein så bidrar matcha på samma sätt till ökad energi men man bibehåller fokus och koncentration tack vare dess naturliga egenskaper.

 

Hur dricker jag matcha?

Matchaté dricks med varmt vatten. Koka upp vatten och låt stå i några minuter eller häll i vattnet i en skål och vänta 2-3 minuter så att vattnet får en temperatur på ca 80 grader. Sedan tillsätter du 1 g matchapulver och vispar med en bambuvisp tills skum bildas. Sedan är det bara att avnjuta ditt matchaté. Du kan även använda mandelmjölk eller riskmjölk. Testa!

Aiya Silver Set Final High Resolution

 

Matcha Latte

Ni har väl säkert inte gått miste om de fantastiska matcha latte drinkarna i sociala medier eller bilder på Instagram. Aiya Matcha har tagit fram ett speciellt matchapulver för matcha latte (frapuccino) och smoothies. Detta matchapulver är sötare och innehåller fruktpektin och socker och skapar fantastiska dessertdrinkar och matcha lattedrinkar. Du kan använda varmt vatten eller varm mjöl,

Matcha Aiya Latte to Go

Matcha Latte

 

Matcha till matlagning och bakning

Matchaté har en fantastiskt färg tack vare klorofyll och matchapulvret kan även användas till matlagning eller bakning. Så passa på att göra fina bakelser med matchaté, ni kommer inte bli besvikna. För detta ändamål finns ett speciellt framtaget matchapulver som heter Matcha Tsuki. Det kan du som sagt ha till matlagning av olika rätter dels sallader, pajer och så sjävklart till glass och desserter.

Matcha Tsukimatcha glass Matcha chia pudding

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s