Vad vet vi om tomater?

Tomater återfinns oftast i våra kök. Den hänger med i matlagningen – till sallad och ibland på en smörgås. Å så har vi tomater i olika skepnader som krossade tomater eller tomatpuré. Den intressanta frågeställningen är – vad vi om tomaten?

tomat

Det som ger tomaten den röda färgen är antioxidanten lykopen och bidrar till att stärka immunförsvaret. Tomaten är en fräsch och kalorisnål grönsak som även bidrar till hudens välmående. Hemligheten med tomaten är att äta lite fett till eftersom lykopen är fettlösligt – så använd gärna lite olivolja till salladen eller kokosolja när du lagar mat med tomater i.

 

Är tomaten kalorisnål? Det är den! Så du kan med gott samvete äta mycket tomater och är du tex lite hungrig på kvällen så kan du äta en lätt sallad med flera tomater som ger dig en mättnadskänsla. En tomat innehåller endast 20 kcal / 100 g.

Tomaten är vitaminrik och rik på antioxidanter – innehåller på vitamin c, vitamin E och betakaroten. Det som är intressant att i betakaroten återfinns vitamin A. Studier visar som vi tidigare nämnde fördelar att äta tomater tillsammans med fett framförallt vegetabiliskt fett som tex olivolja eftersom det främjar upptagen av lykopen men även vitaminer och mineraler i sin helhet.

Det finns även studier som indikerar på att tomater i den dagliga dieten kan bidra till att minska risken för njursten. Dessutom är tomater bra för synen eftersom den innehåller vitamin A genom betakaroten.

Framförallt är tomater väldigt goda och utmärkta till sallader så vi kan varmt rekommendera att äta mycket tomater och som vi alltid försöker göra är att uppmuntra er till att välja ekologiska tomater.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s