Vad är skillnaden mellan lime och citron?

lime och citroner C-vitamin i lime och citron 

Lime och citron är två citrusfrukter som vi oftast använder i matlagning, sallader, juicer och kanske även smoothies. När vi tänker på citrusfrukter så får vi oftast känslan av fräschet, nyttighet och glädje. Har ni tänkt på känslan när man kommer in i ett kök med en fruktkorg full av citroner eller lime? Visst, får man en härlig känsla i kroppen? Både lime och citron är utmärkta källor till C-vitamin som är en utav de viktigaste antixoxidanterna vi har i naturen.

Lime är runda i formationen och utmärks för dess härliga gröna färg på skalet och själva fruktköttet har en grön nyans. Fruktköttet i lime är lite mer saftigt är citronens och har en lite starkare doft och mer söt i smaken. Ni har kanske också lagt märke till att limeskalet är betydligt tunnare än citronskalet.  Lime växer framförallt i asien och mellanamerika. Citronen är däremot mer oval i formationen och känd för dess starka gula färg. Citroner härstammar faktiskt från Indien trots att medelhavsländerna idag är kända för att de skördar citroner året om. Likheterna mellan citron och lime är att deras juicer är fettfria och en väldigt bra källa på C-vtaminer och antioxidanter. Citron innehåller lite mer citronsyra än lime men endast marginellt.

Citronsyra i lime och citron:

Lime – 1.06 g/28 ml

Citron – 1.18 g / 28 ml

Så ett bra tips är att komponera egna citrusdrinkar eller juicer med citron- eller limejuice. Eller varför inte skapa en härlig frisk smak i din smoothie?

Citronjuice och limejuice

Fytonutrienter 

Lime och citron används idag i olika maträtter både i nordiska maträtter som tex grytor men framförallt i matkulturen i asien och Sydamerika. Studier visar att citrusfrukter som citron och lime är rika på antioxidanter och fytonutrienter.

Vad är då fytonutrienter? Det är växtbaserade ämnen som har en viktig inverkan på kroppen och är aktiva i kroppens celler och reagerar med ämnen i blodet. För att enkelt förklara fytonutrienter så är det kraftfulla antioxidanter som frigör radikaler i kroppen som annars kan bryta ner celler och tex bidra till att vi åldras snabbare.  Idag råder ett större fokus och intresse för viktiga hälsoegenskaper av fytonutrienter eftersom det kan bidra och lindra tex allergibesvär, cancerrisk och flera olika folksjukdomar.

Forskning visar att både citron och lime har en unik sammansättning av flavonoider som innehåller antioxidanter och cancerhämmande egenskaper. Synnerligen lime som har flavonoidsammansättningar som ”flavonol glycosides” med flera kaempferolrelaterade molekyler som visar sig bidra till att minska cancercelldelning. Dessutom, har det visat sig att lime har egenskaper av antibiotika. Det pågår idag forskning om hur tex limejuice tillsammans med mat kan bidra till bättre hälsa och motverka vissa sjukdomar.

Så vi kan inget annat än säga att våga använda mer lime och citron i köket till både juicer, smoothies och till matlagning. Du får gärna dela med dig av dina tankar och bilder när du använder citroner och lime på ett kreativt sätt genom att tagga oss i sociala medier. (På Instagram #ecolivingse)

citron och lime

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s