Nordiska superbär

De flesta som är intresserade utav hälsa är väl insatta inom rawfood och superfood. Vi köper en hel del superfood som tex lucuma, maca eller tex spirulina som växter i exotiska länder lång bort. Självfallet, är tillgången till superfoods eller superbär väldigt begränsat i Sverige och de nordiska länderna. Dock, ska vi inte glömma att ta tillvara på vad våra nordiska länder har att erbjuda. Kokosvatten dricker vi i mängder och använder till tex smoothies. Det är en utomordentligt bra och näringsrik dryck. Naturligtvis, kommer vi inte kunna odla kokospalmer i Norden men vi kan hitta andra källor som är i nivå med kokosvatten. Exempelvis, björksav är en näringsrik och nyttig dryck som tappas från Nordiska björkar som många inte tänker på.

När det kommer till superbär så har vi faktiskt två superbär i Sverige. Nämligen blåbär och lingon.

blåbär

Blåbär är otroligt gott och för våra tankar till svensk sommar. Blåbär är ett nordiskt bär som vi har gått om i Sverige under sommartid och är faktiskt ett superbär som benämns som ett svenskt superbär. I vår egna folktradition har blåbär används som en huskur vid tex magbesvär. Kommer ni ihåg blåbärssoppa från barndomen? Blåbär har goda egenskaper och kan bidra till att lindra tex magbesvär, högt blodsocker samt bidra till förbättring av synstörningar. I exempelvis Kina är man väldigt förtjust i blåbär och använder blåbär till just att förbättra synstörningar. Så vi ska absolut inte glömma våra egna superbär som den svenska sommaren erbjuder. Blåbär är rikt på antioxidanter och skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Dessutom innehåller blåbär vitaminer och mineraler som tex C-vitamin, B-vitamin, kalium och magnesium. Självklart är det svårt att ha tillgång till blåbär året om men till smoothies kan man tex använda sig av frysta blåbär. Det som vi tycker är synd är tillgången till frysta ekologiska blåbär. Ett alternativ som vi tycker är bra är ekologiskt blåbärspulver som tagits fram genom frystorkning. Det är enkelt att tillsätta – två teskedar i sin smoothie och är alldeles fenomalt att använda vid tex bakning.

blåbär

 

 

lingon

Lingon är ett superbär som vi har gått om i Sverige under sommaren. Det många kanske inte tänker på är att lingon har fantastiska egenskaper. Lingon innehåller ”resveratrol” som aktivt bidrar till att minska oxidativ stress i cellerna och anses även skydda mot cancer. Lingon är en rik källa på antioxidanter och antocyaniner som också skyddar cellerna mot fria radikaler. Det är faktiskt inte bara lingonbären som kan användas utan även bladen som kan användas till olika téblandningar, juice och även matlagning och det ger en härlig syrlig smak.  När det flesta tänker på lingon så går tankarna till lingonsylt till köttbullar eller pannkakor. Men lingon är mer än bara ”lingonsylt”. Svenska Dagbladet skrev en artikel om hälsofördelarna av lingon. De skrev även om att det har genomförts en studie och i den konstaterades att lingon har en god effekt att minska blodsockernivåerna och kolesterolhalter i levern. I likhet med tranbär anses lingon bidra till motverka urinvägsinfektion och verkar även antiinflammatoriskt. Lingon bidrar även till att skydda immunförsvaret och bidrar till att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Vi har testat att göra hälsosamma juicer med grönkål, banan, lingon och en banan och använd kokosvatten som bas. Det blev riktigt delicious!

Active lingonpulver 100 g

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s